ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ράντος ΗλίαςΓεννήθηκα το 1952 στο Βαλτοτόπι Σερρών όπου και φοίτησα στο Δημοτικό Σχολείο. Είμαι απόφοιτος του 2ου Γυμνασίου Αρρένων Σερρών. Αποφοίτησα από την Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης το έτος 1973. Διορίστηκα το 1977. Ολοκλήρωσα με επιτυχία το Πρόγραμμα Εξομοίωσης. Υπηρέτησα ως δάσκαλος 32 χρόνια στη Δημόσια Εκπαίδευση, από τα οποία πάνω από μία 20ετία σε Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής.

Το 1989 βραβεύτηκα από την Ακαδημία Αθηνών με τρεις ακόμη συναδέλφους με το βραβείο «Κωνσταντίνου Κριεζή» …
                    ΟΤΙ ΕΝ ΤΟΙΣ ΜΕΘΟΡΙΟΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ

Παρακολούθησα πάρα πολλά σεμινάρια για τη Γενική και Ειδική Αγωγή (υπηρεσιακά και διαφόρων φορέων). Βασικό σεμινάριο για την εκπαιδευτική μου ολοκλήρωση ήταν το σεμινάριο που οργάνωσε η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής σε συνεργασία με την UNESCO το 1987. Το βασικότερο σεμινάριο όμως για μένα ήταν η ενασχόλησή μου  και η τριβή με τους μαθητές όλα τα χρόνια της υπηρεσίας μου μέσα στην τάξη. Οι δυσκολίες, οι απορίες και τα ενδιαφέροντά τους αποτελούσαν για μένα τον οδηγό για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Ένα υλικό που πήρε τη μορφή βιβλίων και εκπαιδευτικού λογισμικού. Μέσα στην τάξη διδασκαλίας δε δίδαξα μόνο αλλά και διδάχτηκα, δεν έδωσα μόνο (όσα μπόρεσα να δώσω) στους μαθητές μου αλλά και πήρα. Πήρα τη δυσκολία τους, πήρα την ανάγκη τους, πήρα το ενδιαφέρον και την επιθυμία τους και το έκανα εκπαιδευτικό υλικό και ασκήσεις. Τις «δικές μας ασκήσεις» όπως έλεγαν πολλές φορές οι ίδιοι.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου είχα την τύχη να συνυπηρετώ και να συνεργάζομαι με εξαιρετικούς Συναδέλφους, Διευθυντές σχολείων, Σχολικούς Συμβούλους Γενικής και Ειδικής Αγωγής και Προϊσταμένους Γραφείων και Διευθύνσεων.

Έχω εκδώσει τα βιβλία της εκπαιδευτικής σειρά "ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ με μικρά βήματα μέσα από συγκεκριμένους στόχους" 1ο , 2ο και 3ο μέρος, 1992.
Τώρα  ασχολούμαι με την έκδοση του εκπαιδευτικού λογισμικού της σειράς "ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΩ". Κυκλοφορεί το πρώτο CD με τίτλο: "Ο μικρός Οδυσσέας στο νησί με τις φωνές και τα γράμματα" και το  δεύτερο CD με τίτλο:  Ο μικρός Οδυσσέας στο βυθό με τις λέξεις». Θα κυκλοφορήσει το τρίτο CD με τίτλο:  "Ο μικρός Οδυσσέας στο βουνό με τις προτάσεις»  και ένα τέταρτο που θα διδάσκει τη Φωνολογική Επίγνωση.

Είμαι παντρεμένος με τη δασκάλα Αλεξανδρίδου Πασχαλία και έχω τρεις κόρες.

ˆ